Glada vänner i växthuset

Eva 002 Zita M

I förra veckan hade vi besök av två syriska familjer som bor på flyktingförläggningen i närheten. Vi visade dem runt i trädgården och när de kom till växthuset och fick se vinrankorna blev de alldeles till sig av glädje. Alla fyra började prata i munnen på varandra om vinbladsdolmar, hur det går till att laga dem och hur gott det är. Jag har innan dess aldrig haft en tanke på att äta bladen, utan varit tacksam över de söta druvorna. Men glädjen hos dem över att återfinna vinblad i kalla Sverige var verkligen inte att ta miste på. I morgon ska vi träffas igen och gissa vad som står på menyn? Och – det är såklart inte jag som lagar maten.

 

Fika med M

coffee-690054

 

Häromdagen fikade jag i Göteborg med en man från Serbien som ville öva på sin svenska. Jag var beredd på att prata om ditt och datt, om våra familjer, barn och vad vi gjort i livet. Till sist blev det ändå omöjligt att inte prata om kriget, om M:s mardrömmar (det var ett nytt svenskt ord för honom) och om längtan efter ett riktigt arbete. Kände mig hjälplös som inte hade varken stöd eller jobb att erbjuda. Men jag gav av min tid och uppmärksamhet – och jag vet att sådant också betyder något. Vi fick bra kontakt och fikar kanske igen. Vill du också fika med någon från ett annat land, kontakta Kompisbyrån via deras Facebooksida https://www.facebook.com/kompisbyran?fref=ts eller genom att maila moc.l1503336920iamg@1503336920naryb1503336920sipmo1503336920k1503336920

Vårdagjämning – igen och igen

strömmande vatten

20 mars 

Var sjätte vecka träffas vi, kvinnorna i byn där jag bor. Det är en lika magisk stund varje gång – och lika enkel. Vi möts på vårdagjämning, sommarsolståndet, höstdagjämning och vintersolståndet. Och även vid de fyra tidpunkter som ligger mitt emellan dem, totalt åtta gånger per år. Då tar alla med sig något gott att äta, sedan sätter vi oss tillsammans och var och en får lika mycket tid att dela det som är aktuellt i livet just då, vad som väcks av årstiden, när vi går mot mörker eller ljus. En kan be om tröst, inspiration eller stöd för att klara en utmanande tid. En kan bara dela den glädje som finns i nuet. Vill du också starta en kvinnocirkel där du bor, så har Anne Elmberg skrivit en bok om hur hon ser på saken. Läs mer här.

 

Att gå sin egen väg

krokigt träd

Vågar du vara annorlunda än andra? Orkar du ta reda på vad du innerst inne vill? Vill du njuta av livet? Om du svarar ja på de frågorna har du tillgång till tre viktiga kriterier på ett passionerat liv. Men det finns fler och inget av dem är särskilt svårt. Tillsammans ger de dig spänning, njutning och utmaning i det som är din vardag. Är det dags nu att leva det som verkligen är ditt riktiga liv?

Läs om min föreläsning om passion här.

 

Statusuppdateringen som blev en låt

2015-01-23 15.07.46

Statusen som blev en låt

”I am on my way home. In every way you can think of”. Så skrev jag på Facebook för ett tag sedan. Fredrik Swahn, en vän som är sångare och låtskrivare, nappade på feelingen i de två meningarna och skickade mig en melodislinga i ett sms. Jag lyssnade på den och skrev en låttext. Den handlar om glädjen att komma hem till platsen där jag bor, lyckan att återvända till mannen som jag älskar och till sist om att komma till himlen, verkligen tillbaka Hem. Så härligt när det kreativa flödet får ske utan stopp som ”går inte”, ”hinner inte” eller ”kan inte” – när vi bara kan släppa fram det som vill ut! Nu finns det plötsligt en gemensam låt som heter ”On my way home”. Hoppas på fler gemensamma låtprojekt med Fredrik.

Kolla in musik gratis från Fredrik Swahn här

Eller se en film från hans projekt musikscenen Smedjan 2013 här

Bilden är tagen i SJs lounge på Centralen i Göteborg. Eller Stockholm.