Vikten av att veta

Häromdagen gjorde jag en intervju med Sylve i Gävle som kunde mycket om äpplen. Han kunde också mycket om ett speciellt äppelträd, som står i hans hemstad. Detta träd är i princip aldrig beskuret och har vuxit precis som det själv vill i omkring 200 år. Nu är detta träd troligen världens största nu levande äppelträd, med en krona på knappt 18 meter i diameter. Trädet har levt farligt några år, då det fanns planer på att bygga radhus på tomten. Nu verkar dessa planer ha lagts på is, framför allt på grund av att kommunen, tack vare personen jag intervjuade, faktiskt fått upp ögonen för hur speciellt det här gamla risiga trädet är. Det är friskt, skjuter nya skott varje år och bär frukt. Historien är ett exempel på hur betydelsefullt det är att ta reda på allt, innan beslut tas. Och att vi inte ser det storslagna i vår vardagsmiljö om ingen påpekar det. Mer om detta träd kommer i min nästa bok…förhoppningsvis utgiven i maj 2018.