Samtal i Slottsskogen

Ett nytt terapeutiskt alternativ som jag erbjuder från och med hösten 2017. Jag har kompletterat min utbildning i och långa erfarenhet av psykosyntes med vidareutbildning i både mindfulness och ekopsykologi, för att kunna arbeta terapeutiskt i och med naturen. För dig som känner att du har behov av stöd i en förändringsprocess, vill komma ur ett låst läge eller hantera oro eller nedstämdhet, och som samtidigt känner ett behov av mer kontakt med levande natur, kan detta vara ett spännande alternativ.

Vi går en långsam promenad i Slottsskogen, enligt en plan som jag gjort upp i förväg. Vi reflekterar över dina frågeställningar och tar hjälp av träd, vatten, gräs, sten och allt som sker och finns i parken. Därför finns också ett oplanerat moment, då vi inte vet exakt hur det ser ut just den här dagen eller hur vädret blir. Ibland kan jag fråga dig om något i naturen kan få beskriva eller representera hur du känner dig, eller vad som är svårt. Vissa tillfällen låter vi helt enkelt bäcken skölja bort problemet och ser hur det känns. Ibland går vi på stigen, ibland bredvid den. Ibland går vi i en vild del av parken. Vi gör också olika övningar för att uppmärksamma sinnesintryck – syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Vandringen startar och slutar vid Linnéplatsen.

Idag finns ett otal vetenskapliga undersökningar som visar på tydliga effekter på stämningsläget av att vara utomhus och i eller i närheten av grönområden. Vår hjärna som är utvecklad i skog och mark, reagerar positivt när vi tillbringar tid där. istället för att som vi oftast gör använda oss av en fokuserad, riktar uppmärksamhet, använder vi i naturen främst en avslappnad, öppen uppmärksamhet som är avstressande för hjärnan. I detta tillstånd blir vi också lugnare och mer kreativa. 

 

 

Om du är nyfiken och tror att detta kunde passa dig, kontakta mig så berättar jag mer.